etter arrestordren mot Karim Keïta, den tidligere sjefen for statssikkerhet arrestert - Jeune Afrique

0 159

Moussa Diawara, den tidligere direktøren for statssikkerhet under Ibrahim Boubacar Keïta, ble arrestert og siktet for "medvirkning til kidnapping og kidnapping" i tilfelle Birama Touré forsvant. Sønnen til den tidligere presidenten, Karim Keïta, blir også sitert i saken.


Dette er en ny vri i tilfelle forsvinningen av journalisten Birama Touré, der navnet Karim Keïta, sønnen til den tidligere maliske presidenten, nevnes spesielt. Mens etterforskningen hadde stoppet siden den maliske journalisten forsvant 26. januar 2016, akselererte prosedyren plutselig. 5. juli grep malisk rettferdighet Interpol for å be om utstedelse av en internasjonal arrestordre mot Karim Keïta, som dommerne ønsker å høre.

Sekwestrering og tortur

Etter sønnen til Ibrahim Boubacar Keïta (IBK) er det generalmajoren Moussa Diawara, tidligere stabssjef for nasjonalgarden, som også ledet statens sikkerhet (de maliske etterretningstjenestene) fra 2013 til høsten til IBK, i august 2020, for å finne seg involvert i denne prosedyren.

Moussa Diawara ble arrestert i sitt hjem torsdag 29. juli og siktet for "medvirkning til kidnapping og kidnapping", "tortur" og "kriminelle foreninger" av domstolen i kommune IV i Bamako, angitt for Jeune Afrique en rettskilde. Dette er den første tiltalen på fem år som en del av etterforskningen av journalistens forsvinning.

"I samsvar med hans status som general, ble det fremsatt en forespørsel om løslatelse til forsvarsdepartementet av etterforskningsdommeren som hadde ansvaret for saken, etter at forespørselen om en internasjonal arrestordre ble sendt til forsvarsdepartementet. 'Mot Karim Keïta ”, Angir en kilde som er nær saken. "Forsvarsministeren, oberst Sadio Camara] sto ikke i veien," sa den samme personen. Moussa Diawara skal for tiden holdes i lokalene til École de gendarmerie.

"Tungene er løst"

Noen få dager før denne pågripelsen tilsto en rettslig kilde Jeune Afrique at siden IBK falt "har språkene løsnet" og nye elementer har tillatt "betydelig fremgang i filen". Siden henvisningen til Interpol av den maliske rettsvesenet, har nye vitnesbyrd blitt offentliggjort, særlig av Reporter Without Borders (RSF), som undersøkte journalistens forsvinning. Noen av disse vitnesbyrdene impliserer direkte de maliske etterretningstjenestene.

Ifølge RSF ble Birama Touré faktisk fengslet i flere måneder i et "hemmelig fengsel" for statens sikkerhet. En av hans medfanger, hvorav Reporter Without Borders innhentet vitnesbyrdet, forsikrer oss om at journalisten ble henrettet "med tre skudd" i nærvær av oberstløytnant Cheick Oumar N'Diaye, leder for forskningsavdelingen innen stats sikkerhet. Sistnevnte har foreløpig ikke vært bekymret.

Denne artikkelen dukket opp først på https://www.jeuneafrique.com/1210408/politique/mali-apres-le-mandat-darret-contre-karim-keita-lancien-patron-de-la-securite-detat-arrete/

Legg igjen en kommentar