Drapet på Gaddafi, den tidligere lederen for den libyske Jamahiriya, blir fortalt på kinoen

0 138

Mannen som forteller historien om mannen som drepte Gaddafi

Direkte journalistikk i Avignon med "Mannen som drepte Mouammar Kadhafi"

Presentert på Avignon-festivalen, "Mannen som drepte Mouammar Gadhafi", midt mellom teater og dokumentar, skaper forvirring ved å få en tidligere offiser fra DGSE til å vitne om oberstens fall.

"En god løgn er 95% sant og 5% usann", sier en profesjonell manipulasjon i "The Man Who Killed Muammar Gaddafi", et nytt show som for øyeblikket spilles i Avignon. På grensen til journalistikk viser dette "live showet" for første gang en tidligere DGSE-offiser som kom for å vitne om sitt oppdrag i Libya og oberstens fall. På teatret 11 i Avignon intervjuer Alexis Poulin, spaltist for Arte-nyhetsprogrammet “28 minutter” ved prosjektets opprinnelse med Superamas-kollektivet, sin gjest foran publikum som på et TV-apparat. "Prosjektet ble født fra Superamas initiativ som ønsket å gjøre en behandling både teatralsk og dokumentarisk av en av de siste store saker av staten", forklarer Alexis Poulin til festivalen. “Møtet fant sted rundt et bord i en Gare du Nord-restaurant med et av medlemmene i kollektivet, en tidligere Science Po Grenoble-ansatt som meg, som kontaktet meg for dette prosjektet”.

Les også: Atantanarive: Attentat mot president Andry Rajoelina, to franske tiltalt

På scenen vitner den tidligere utenlandske hemmelige tjenesteagenten om karrieren: årsakene som førte til at han trakk seg for ti år siden i 2011, året for Gaddafis død. Alexis Poulin gir ordet til publikum som stiller spørsmål. Offisielt kulturell attaché nær den franske ambassaden i Tripoli, ble den tidligere tjenestemannen faktisk overført fra Wien-ambassaden i den libyske hovedstaden fra 2007 for å "behandle" en kilde, for å forstå hvordan man kan manipulere den. Vi blir fortalt at hun var kjæresten til en av sønnene til den tidligere lederen for den libyske Jamahiriya.

Året 2007 er virkelig det store tilnærmingen mellom Frankrike og Libya. Nicolas Sarkozy åpner dørene til Hotel Marigny, residensen til republikkens verter, for det libyske statsoverhodet, som setter opp teltet i hagene. For den store retur til den internasjonale scenen til mannen som lenge ble stemplet som terrorist, har Frankrike til hensikt å posisjonere seg som en privilegert partner i Tripoli og vinne så mange kontrakter som mulig. Avtaler verdt 10 milliarder euro er signert med Libya, få vil materialisere seg. Så, tidlig på 2011, kom den arabiske våren og undertrykkelsen, og den militære inngripen fra NATO og Frankrike. De første mistankene om å finansiere presidentkampanjen til Nicolas Sarkozy av libyske penger dukker opp.

Sarkozy-galaksen utstilt

Bryllupsreisen mellom den libyske lederen og den franske presidenten blir sur. 16. mars 2011, på Euronews, ba oberstens sønn og delfin, Seif el-Islam, den franske statslederen om å "returnere pengene han aksepterte for å finansiere sin valgkamp." 20. oktober 2011 ble Kadhafi, i full militær rutine, og etter bombingen av konvoien hans, angrepet av publikum; han døde i vanskelige forhold.

JEG VAR INTERESSERT I FORMATEN AV "LIVE" JOURNALISME FOR Å FREMME MØTE MED OFFENTLIGEN.

Trinn for trinn bretter Alexis Poulin ut resten av hendelsene. “Jeg var interessert i formatet av" live "journalistikk for å fremme et møte med publikum. Forklar og svar på spørsmål, og arranger også denne saken, middel til å manipulere meninger, ”fortsetter han.

Les også: Air France fordobler ambisjonen om last i Afrika

Han beskriver hvordan mennene i hans indre sirkel etter attentatet på Gaddafi forsvinner etter hverandre, som den merkelige døden, ved å drukne i Donau av den tidligere oljeministeren, Chroukri Ghanem, i 2012. På settet, manager kommer for å tegne pappsilhuetter av de tidligere tjenestemennene - som på stedet for en forbrytelse. Silhuettene til Claude Guéant, den tidligere generalsekretæren i Élysée, Ziad Takieddine, den fransk-libanesiske mellomledd og forretningsmann, og andre sentrale elementer i Sarkozy-galaksen på den tiden, møter dem. De er alle tiltalt i dag i tilfelle påstått libysk finansiering av 2007-kampanjen.

For den tidligere etterretningsoffiser er det ingen tvil om at denne krigen og dens konsekvenser vitner om manipulasjonen på høyden av makten til den franske republikkens interesser av og i tjeneste for Sarkozy-klanen. Dette er grunnen til at han bestemte seg for å kaste forkleet for ti år siden, og i dag forteller han sin utrolige historie.

“Mannen som drepte Muammar Gadhafi”, av Supercluster i Off-programmet til Avignon-festivalen, som varer til 29. juli (pause 26. juli) på teater 11.

Denne artikkelen dukket opp først på https://www.jeuneafrique.com/1206418/culture/theatre-lhomme-qui-raconte-lhomme-qui-tua-kadhafi/

 

 

 

Legg igjen en kommentar