Niger: Fadji Zaouna Maïna, fra Zinder til NASA

0 11

Som 29-åring er Fadji Zaouna Maïna den første nigerianske forskeren som slutter seg til NASA. En suksess som gjør henne til en modell i landet hennes.

Fadji Zaouna Maïna, den første nigerianske forskeren som ble med i den meget prestisjetunge National Aeronautics and Space Administration (Nasa) i USA, realiserte en barndomsdrøm mens han ble et nasjonalt symbol.

Siden hun begynte i det amerikanske romfartsbyrået 27. august har det gratulert gratulasjoner fra alle kanter. Den nigerianske presidenten, Mahamadou Issoufou, ringte henne til og med 2. september for å gratulere henne og også fortelle henne at hun nå var en "nasjonal stolthet som skulle tjene som modell for nigeriansk ungdom".

"Jeg presset grensene"

Den 29 år gamle forskeren er fullstendig klar over hva hun står for. «Jeg presset grensene, jeg gjorde det mulig og jeg gjorde et helt land stolt, reagerte hun. Sjansene for en jente som meg, født og oppvokst i Zinder, til å bli forsker i en institusjon som NASA, er nesten ingen. "

“Siden jeg var liten, har jeg alltid ønsket å jobbe i NASA. Når du er født i Zinder, har du imidlertid ikke nødvendigvis tilgang til informasjon, slik det er tilfelle i Niamey. Så jeg hadde denne drømmen, men jeg visste ikke hvor jeg skulle begynne, eller hvilken vei jeg skulle ta for å oppnå den, ”forklarer Fadji Zaouna Maïna til Jeune Afrique.

FAMILIEN MIN HAR ALLTID STØTTET MEG I STUDIER MINE. "

I dag ser hun seg mer som en pioner enn et symbol. "Jeg vil at flere og flere nigerianske kvinner skal arbeide innen vitenskap, følge samme vei som min og snart bli med meg på NASA."

Fra Zinder til Berkeley

Ekspertisen starter i Zinder. Etter en strålende utdannelse - hun hoppet over flere klasser - fikk hun baccalaureat i en alder av 16 år. "Familien min har alltid støttet meg i studiene," insisterer hun. Siden jeg var liten, har alle rundt meg oppmuntret meg. "

Samtidig involverer den unge videregående studenten fra Zinder seg i politikken. Valgt som juniormedlem i National Youth Assembly i Niger, hun tar til orde for jenters utdanning og empowerment. Og hvis hun på tidspunktet for høyere studier velger hydrologisektoren, er det "å delta i å forbedre forholdene for tilgang til drikkevann i Niger".

Etter en lisens oppnådd ved University of Fez, i Marokko, fortsatte hun studiene i Frankrike, ved University of Strasbourg. Der tok hun doktorgraden i hydrologi. Hun jobbet deretter i flere prestisjefylte laboratorier, særlig i French Alternative Energies and Atomic Energy Commission (CEA), før hun begynte i Division of Energy Geosciences ved University of Berkeley, i USA.

Klimavarsler

Hans arbeid med den samlede effekten av klimaendringer og forurensning på vannressursene har gitt ham en plass i den prestisjetunge Forbes 2019-rangering av de 20 forskerne under 30 år med de mest ambisiøse forskningsprosjektene.

Det var i november 2019 at hun ble oppdaget av NASA-headhunters. Hun har nettopp publisert en veldig bemerket artikkel som analyserer regionale sårbarheter i møte med klimatiske ekstremer, og fokuserer mer spesifikt på saken i California, herjet av titaniske branner.

På NASA ble hun med på teamet som spesielt arbeider med data fra GRACE-satellitten (Gravity Recovery Climate Experiment). "Jeg vil prøve å bedre forstå vannsyklusen og utviklingen av vannressurser i sammenheng med klimaendringer ved hjelp av matematiske modeller og data fra NASA-satellitter," forklarer forskeren.

Hvis hun foreløpig ikke planlegger å forlate USA for å vende tilbake til Niger, opprettholder likevel Fadji Zaouna Maïna sterke bånd med landet sitt. Hun jobber spesielt med en lokal frivillig organisasjon, OASIS, som jobber innen utdanning og frigjøring av kvinner. Det støtter også unge forskere fra University of Niamey i arbeidet.

Og mens Niamey blir konfrontert med svært alvorlige flom - den 7. september var antallet dødsfall 57 døde og nesten 300 000 ofre - det slår også alarm. "Disse flommene, som nå er eksepsjonelle, kan være normen i fremtiden," advarer hun. Vi bør bygge et elastisk miljø som tar hensyn til samspillet mellom klima, mennesker og miljø. "

Denne artikkelen dukket opp først på: https://www.jeuneafrique.com/

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din blir ikke publisert.