Tunisia: Sammenstøt mellom politi og demonstranter i Tataouine

0 651

Tunisia: Sammenstøt mellom politi og demonstranter i Tataouine

Sammenstøt gjenoppsto mandag mellom rettshåndhevelse og demonstranter i Tataouine, i det marginaliserte sør i Tunisia, der demonstranter påberoper seg de tusenvis av jobber som myndighetene lovet i 2017.

Sammenstøt brøt ut igjen mandag 22. juni i byen Tataouine, sør i Tunisia, mellom politi og demonstranter. De krever jobber og anvendelse av en ansettelsesplan lovet av den utøvende i 2017.

"Situasjonen er farlig, fra vinduet i huset mitt ser jeg politiet skyte tåregass og jage unge mennesker," sa Ismail Smida, bosatt i Tataouine, til Reuters. Et annet vitne rapporterte også om sammenstøt mellom politiet og hundrevis av demonstranter som kastet steiner, sperret veier og hevdet deres "rett til utvikling og sysselsetting".

Hæren ble utplassert foran statlige etableringer, sa forsvarsdepartementet.

Innkalling til generalstreik

Det kraftige fagforeningssenteret, som fordømte bruken av "overdreven og uberettiget" styrke mot demonstrantene, ba mandag i Tataouine om en generalstreik. Butikker var åpne, men offentlige tjenester og statlige institusjoner forble stengt, ifølge AFP-korrespondenter.

I flere uker har unge og arbeidsledige fra Tataouine, en by som ligger 500 km fra Tunis, sett på en sit-in for å kreve anvendelse av avtaler som ble inngått i 2017 med regjeringen, og lovet jobber og investeringer i denne marginaliserte regionen. De blokkerte punktvis visse veier i byen og lastebilene til olje- og gasselskapene som betjener produksjonsstedet til El Kamour, som ligger 160 kilometer unna, midt i ørkenen.

I følge Energidepartementet hadde disse forstyrrelsene ingen innvirkning på olje- og gassproduksjonen, i motsetning til 2017, da demonstrantene endelig hadde sperret ventilene til rørledningene. Regjeringen hadde da lovet å investere hvert år 80 millioner dinarer (rundt 27 millioner euro) for utviklingen av Tataouine, uten at dette ble realisert, ifølge fagforeningen UGTT. Og bare en del av de tusenvis av jobber som er lovet, i oljeselskaper eller miljøvedlikeholdsstrukturer, er blitt opprettet.

Tataouine, regionen som er mest berørt av arbeidsledighet

Ti år etter revolusjonen forblir Tataouine, et område sør i Tunisia, hvor de fleste av Tunisias knappe hydrokarbonressurser ligger, fortsatt underutviklet, påpekte NGO Oxfam i en rapport publisert om ulikheter mandag.

I 2019 er "en innbygger i Tataouine, regionen som er mest berørt av arbeidsledighet (28,7%), fire ganger mer sannsynlig å være arbeidsledig enn en innbygger i Monastir", et gunstig kystområde, understreker Oxfam. Offentlige helsetjenester er også veldig dårlig fordelt, med 10,2 intensivsenger per 10 000 innbyggere i Tunis, sammenlignet med 0 i Tataouine.

President Kais Saied, som besøkte Frankrike mandag, hadde møtt aktivister fra Tataouine i januar, og invitert dem til å foreslå prosjektideer uten å vente på staten.

Regjeringen "vil trampe på oss"

Den tunisiske arbeidsministeren, Fethi Belhaj, forsikret i et intervju med en privat radio at regjeringen var forpliktet til å respektere "alle avtalene" fra 2017. "Demonstrantenes krav er legitime (…) gitt ikke å hindre statens institusjoner, "la han til.

"Regjeringen har ingen intensjoner om å holde løftene, den ønsker å trampe oss," anklaget Khalifa Bouhaouech, et medlem av koordineringen av sit-in for El Kamour. "Vi har sendt brev (...) til statlige tjenestemenn på en stund, men vi har ikke fått noe svar, så løsningen er å gå tilbake til protest," sa han.

Denne artikkelen ble først publisert på: https://www.france24.com/fr/20200622-tunisie-nouveaux-heurts-%C3%A0-tataouine-o%C3%B9-les-manifestants-r%C3%A9clament -arbeidsplasser

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din blir ikke publisert.